Eelis Loikkanen Tulevaisuuden edustaja.

Työstä

Ennen oli kaikki paremmin.

Menit kouluun, opiskelit, valmistuit ja menit töihin. Ahersit töissä, jotta sait ylennyksen ja palkankorotuksen. Ehkä vaihdoit työpaikkaa, jos tarjoutui tilaisuus. 40 vuoden työuran jälkeen odotti siirtyminen eläkkeelle.

2010-luvulla tällainen kunnioitettava työura on enää yksi, harvoille tarjoutuva mahdollisuus, muiden joukossa.

On jo kulunut fraasi sanoa, että työ on muuttunut tai pirstaloitunut. Moni sen jo tietää, mutta harva ottaa aidosti onkeensa: tarvitaan suuria mullistuksia yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, jotta haasteisiin voidaan vastata.

Yhteiskuntamme on viritetty pitämään huolta ihmisistä, jotka edustavat vanhaa työmarkkinamaailmaa. Tämä on hyvä asia, sillä heidänkin hyvästä elämästä pitää pitää huolta, mutta suuria muutoksia on tehtävä, ettei muutos aja ylitsemme. Ajovalot nimittäin näkyvät jo.

Mikroyrityksiäkin pienemmät kevytyritykset on uusi tapa tehdä töitä. Meidän yhteiskuntajärjestelmämme ei heitä kovin hyvin tunnista tai palvele: turva työttömyyden, sairauden tai perheen suhteen on kuin neliöpalikka, jota yritetään työntää ympyränmuotoisesta reiästä, jota suomalaiseksi hyvinvointivaltioksi kutsutaan.

Opiskelijat ovat joko opiskelijoita tai eivät, ainakin suomalaisen yhteiskunnan silmissä. Tosiasiassahan asia ei mene niin: tutkinnot saattavat jäädä kesken, jos osaaminen riittää jo töihin. Tai jos osaaminen ei töissä riitä, sitä työn ohella hankitaan. 

Osa-aikatyöt ovat jo yleisiä. Samoin useat työnantajat, jopa eri aloilla. Kahvilatyöntekijä voi tehdä vuoroja K-Marketin kassalla ja iltaisin vielä blokata pöytiä ravintoloissa. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset tekevät töitä monessa päiväkodissa, lähihoitajat työskentelevät vanhustenhuollosta kouluavustajaksi ja varastotyöntekijät ajavat rekkaa viikonloppuisin. Ahkerat ihmiset tekevät ahkerasti töitä, mutta kuka pitää huolta, jos tulee sairastapaus? Kukaan ei myöskään jaksa painaa ikuisesti, mitenkäs lomat? Tai perhe, kuinka yhteensovitat tähän parisuhteen, puhumattakaan lapsista?

Ylläolevat esimerkit on raapustettu ne kohtaamiset mielessä, joita minulle on lyhyen elämäni aikana suotu. Tuskin siis muuta kuin jäävuoren huippu.

Mitä on siis muutettava? Kaikkea yhteiskunnassa.

Koulutuspolkua on ajateltava aivan uudella tavalla. Sosiaaliturvaa on muutettava joustavaksi, enkä puhu pelkästään työttömyysturvasta, vaan lapsiperheistä, opiskelijoista ja lomaa tarvitsevista ahkerista suomalaisista. Sosiaali- ja terveyspalvelut, työehtosopimusten joustavuus ja reiluus, nuorten syrjäytyminen ja näköalattomuus. Kaikki yhteiskunnan osa-alueita, jotka eivät palvele tätä vuosikymmentä, puhumattakaan seuraavista.

Työ on perusta hyvinvointivaltion selviämiselle. Ahkerat, itsestään ja varsinkin läheisistään huolta pitävät ihmiset ovat tämän maan perusta. Työllä ja yrittäjyydellä, niiden ihmisten jokapäiväisellä panoksella, jotka kakkua kasvattavat, turvataan apua tarvitsevien hyvä elämä. Jotta jokainen sairas, eläkeläinen, lapsi ja heikompiosainen ihminen saa tässä maassa ihmisarvoisen kohtelun, jotta jokainen heistä voi tavoitella unelmiaan ja tehdä merkityksellisiä asioita elämänsä aikana, pitää heidän hyvinvointi turvata, jotka tämän mahdollistavat.

Siksi on ensiarvoisen tärkeää pitää huolta, että erimuotoiset palikat, joita erilaisiksi työuriksi kutsutaan, kohtaisi oikeanmuotoisen suomalaisen hyvinvointivaltiojärjestelmän. 

Siksi meidän on rohkeasti uskallettava tuoda suomalainen yhteiskunta Eppujen laulujen aikakaudelta vastaamaan 2010-luvun haasteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Omien kokemuksieni ja havaintojeni mukaan Kokoomus vastustaa kaikkein eniten esittämiäsi ajatuksia. Yrittäjän sosiaaliturva Suomessa on 10 astetta lämpöa talossa talvisin ja rahat lääkkeisiin haaveena.

Niin tyhmä ei kannata olla, että aloittaisi yrittämisen Suomessa ilman perittyä omaisuutta tai kaverisuhteita rikkaampiin piireihin. Ennemmin kannattaa muutta pois, niinkuin yhä useammat koulutetut tekevät.

Käyttäjän EelisLoikkanen kuva
Eelis Loikkanen

Omien kokemuksieni ja havaintojeni mukaan olen itse kokoomuslainen. Siinä valossa empiirinen aineistosi kaivannee vähän päivittämistä.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suosittelen sinua kokeilemaan yrittämistä.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Työelämähän alkaa lähinnä normalisoitua. On väärin ollut pitää normaalina ihannoitua menoa joka kesti Suomen voimakkaimman kasvun sekä länsimaiden etumatkan ajan.

Kuka terverpäinen haluaa olla samalla työmaalla 40 vuotta? Ei tuo ainakaan kaikille sovi saati ole hyväksi psyykeelle.

Ikävää on että yhteiskunta on mulkannut norminsa tämän "ideaalin" mukaan. Parhaat edut ja turvan saa vakkariduunista jossa on koko elonsa. Ne jotka eivät tuohon asemaan pääse tai taivu saavat osakseeb heikomman aseman.

Hannu Rainesto

Miksi puhut yhteisöllistä asioista kun kannata Kokoomuksen ja kapitalistien yksilökeskeisyyttä?
Kokoomus rakentaa kapitalismia, yksityisen pääoman valtaa ei yhteiskuntaa!

Toimituksen poiminnat