Eelis Loikkanen Tulevaisuuden edustaja.

Perheiden tulevaisuus vaatii uudistuksia

Kampanjan aikana minulle on tultu useasti kysymään: onko sinulla perhettä? Vastaus kysymykseen on aina ei vielä, mutta totta kai tulevaisuudessa. Jäin kuitenkin viimeisimmän kerran jälkeen miettimään, että monella tahtotila ei ole näin selvä. Ei niillä, jotka ovat vasta haaveilemassa perheen perustamista, mutta ei välttämättä niilläkään, joilla perhe on jo olemassa.

Seuraavaksi totesin itselleni, että en itsekään näe perheen perustamista ongelmattomana. Useita kysymyksiä pyörii päässä: Miten yhdistän työt ja perheen? Millainen isä olisin, onko minulla mahdollisuus antaa lapselle edellytykset hyvään elämään? 

Nämä ovat sekä yksilön, että yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeitä kysymyksiä. Siksi minusta lapsi- ja perhepolitiikka on nostettava seuraavan hallitusohjelman yhdeksi kärjeksi. Suomen tulisi olla maailman paras maa lapsille ja perheille. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi tarvitaan perhevapaauudistus, sekä lisäksi myös perheiden palveluiden kehittämistä ja yhteiskunnan ilmapiirin muuttamista entistä lapsi- ja perhemyönteisemmäksi. Viime vuoden perhebarometrin vastauksista kävi ilmi myös se, että perheet kaipaavat nykyistä enemmän tukea arjen pyörittämiseen.

Se on selvää, että perheet kaipaavat lisää joustavuutta arkeensa. Esimerkiksi perhevapaita pitäisi pystyä jaksottamaan nykyistä helpommin ja osa-aikatöiden tekemisen perhevapaalla olon ohessa pitäisi olla joustavammin mahdollista. Perheille on annettava lisää vapautta ja mahdollisuuksia elää omanlaistaan elämää.

Yksi lääke työ- ja perhe-elämän sovittamisen ongelmaan on tasa-arvoa ja naisten työmarkkina-asemaa vahvistava perhevapaauudistus, joka on tehtävä seuraavalla hallituskaudella. Tällä hetkellä naiset pitävät perhevapaista suurimman osan. Kun vastuu lasten hoitamisesta jakautuu epätasaisesti, tarkoittaa tämä samalla sitä, että naiset jäävät miehiä jälkeen työelämässä. Viimekädessä tämä vaikuttaa myös naisten eläkekertymään. 

Isiä on kannustettava jäämään perhevapaalle nykyistä useammin. Haluan olla itse tulevaisuudessa läsnä omille lapsilleni, yhteiskunnan jähmeiden rakenteiden ei tulisi tulla tielle. Samalla naisten paluuta perhevapaalta työelämään on sujuvoitettava.

Kokemukseen omasta pärjäämisestä vanhempana voidaan auttaa maailmankuululla neuvolajärjestelmämme. Neuvoloiden toimintaa tulee kehittää, palveluvalikoimaa olisi syytä laajentaa ja toimintatapoja uudistaa. Neuvolan on toimittava nykyistä vahvemmin perheiden tukiverkkona. 

Meidän tulee tarkastella lapsiperheiden tarvitsemia palveluita myös laajemmin kuin neuvolapalveluina. Yhteistyötä päiväkotien kanssa on syvennettävä ja panostettava siihen, että palvelua on tarjolla siellä, missä ihmisetkin ovat. Perhe-elämään liittyvää epävarmuutta emme voi kokonaan poistaa, mutta hyvillä palveluilla ja vahvalla tukiverkolla pystymme kyllä hälventämään sitä.

Minä luotan siihen, että tulevaisuuteen katsovalla politiikalla meillä on mahdollisuus hälventää perheen perustamista estävää epävarmuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Perhepolitiikkaan saisi kuulua myös oikeus lapsettomuuteen ja sterilisaatioon.

Kokoomus saisi edistää myös ohjelmansa kohtaa:
"hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja pyytää Kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmää toimimaan siten, että sterilisaation saa halutessaan jo 25-vuotiaana, ja laista poistetaan vaatimus puolison kuulemisesta sekä synnytysten että lasten lukumäärästä.
Puoluehallitus:
Puoluehallitus yhtyy aloitteessa lausuttuihin perusteluihin. Jokaisella tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään – kyse on perustavanlaatuisesta itsemääräämisoikeudesta. Sterilisaation yleinen ikäraja, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa. Ikä on korkea verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan, joissa ikäraja on 25 vuotta."
Kokoomus PUOLUEKOKOUSALOITTEET 2018 Aloitteet, puoluehallituksen vastaukset sekä puoluekokouksen päätökset
http://steriloimislaki.blogspot.com/

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Isiä voi kannustaa pitämään perhevapaita, mutta ei pakottaa.
Perheillä pitää olla edelleen vapaus päättää perhevapaiden käytöstä.
Älkää lyhentäkö äitien perhevapaita.

Toimituksen poiminnat