Eelis Loikkanen Tulevaisuuden edustaja.

Suomen elinkeinorakenne entistä enemmän kohti palveluyhteiskuntaa

Vaikka suomalaisesta yhteiskunnasta puhutaan palveluyhteiskuntana, Suomen vienti on edelleen teollisuuteen ja alkutuotantoon painottuvaa. Noin neljäsosa elinkeinosta on alkutuotantoa tai jalostusta, mutta viennin vetureina toimii mm. paperiteollisuus ja metalliteollisuus. Alkutuotannolla ja teollisuudella on aina paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa, eikä näiden toimialojen toimintamahdollisuuksia tule tietenkään heikentää, mutta tulevaisuuden kestävä talouskasvu on mahdollista saavuttaa luomalla edellytykset palveluiden tuotannolle ja viennille. Kun suomalainen elinkeinorakenne muuttuu palveluyhteiskuntaa kohti, hyödyt ovat huomattavat taloudelle, ihmisten hyvinvoinnille ja ilmastolle.

Osaaminen ja muu henkinen pääoma ovat keskiössä palveluntuotannossa. Koulutus ja tutkimus synnyttävät olennaisesti tätä osaamista. Osaavat ihmiset, joiden on helppoa tarjota palvelujaan työvoiman tai yrittämisen muodoissa, vievät Suomea eteenpäin, olit sitten esimerkiksi siivooja, sovelluskehittäjä tai fysioterapeutti. Tälle on oltava edellytykset joka vaiheessa. Suomalaisen koulutuksen rahoitus on turvattava. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia kohdennettava tuotekehitykseen ja suomalaisen viennin kärkiin. Yrittämisen ja työnteon kannustimet on oltava kohdallaan, verot maltilliset ja byrokratia mahdollisimman vähäistä niin, että meillä on edelleen markkinoilla reilut pelisäännöt.

Palveluiden materiaalinen tarve on suhteessa minimaalinen verrattuna alkutuotantoon ja teollisuuteen. Tulevaisuuden kestävä talouskasvu on kiinni tästä. Kun kuluttaminen siirtyy kestäväksi ja ihmiset kuluttavat enemmän palveluita kuin materiaalisia hyödykkeitä, ilmastokin kiittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Suomalaisen koulutuksen rahoitus on turvattava. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia kohdennettava tuotekehitykseen ja suomalaisen viennin kärkiin."

Mitä minä muistelen, niin Loikkasen edustama puolue oli hallituksessa, joka totesi että koulutuksessa ja tutkimuksessa pitää vain tulla toimeen vähemmällä - samalla kun lapioi lisää tukiaisia bulkkituotannolle.

Mitä luulet, ostaako kukaan sitä että Kokoomuksessa yhtäkkiä olisi kelkka kääntynyt?

Käyttäjän EelisLoikkanen kuva
Eelis Loikkanen

Ymmärsinkö oikein: syytät minua ihmisille valehtelusta?

Nämä ovat teemojani ja tavoitteitani. Seison suoraselkäisesti niiden takana.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kunhan kävin toteamassa, että sillä mitä yksittäinen ehdokas ennen vaaleja listaa tavoitteekseen, ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, millaista politiikkkaa ehdokkaan puolue vaalien jälkeen toteuttaa.

Käyttäjän EelisLoikkanen kuva
Eelis Loikkanen Vastaus kommenttiin #3

Toden totta, mutta mistäs niin päättelit, että omat kantani eivät noudattele puolueen linjaa? Tai minulla ei olisi valituksi tulleena mitään vaikutusta tehtävään politiikkaan? Ei ole olemassa mitään mystistä järjestelmää, joka sanelee ajatuksia muiden päähän, vaan päinvastoin. Ihmiset päättävät demokraattisesti mihin suuntaan mennään.

Omituista, miten kaikki haluavat tulla kertomaan, miten puoluepolitiikkaa oikeasti tehdään, vaikka olen lähes vuoden toiminut eduskuntaryhmän viestintäsihteerinä. Ovatko tietosi olennaisesti paremmat kuin minulla? Mihin pohjaat näkemyksesi?

Toimituksen poiminnat