Eelis Loikkanen Tulevaisuuden edustaja.

Lopetetaan kauhistelu - konkretiaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen

Minusta tavoitteen asettelut ja vakavan tilanteen päivittely on ilmastopolitiikassa nyt tehty. Jokainen tietää, että ilmaston lämpeneminen on hillittävä 1,5 asteen maksimiin niin nopeasti ja tehokkaasti kuin vain yhteiskuntana pystymme.

Lopetetaan siis kauhistelu ja otetaan määrätietoinen, positiivinen ote tekemiseen. Nyt tarvitaan enemmän määrätietoisia ja tehokkaita toimia, vähemmän negatiivisuutta ja tappiomielialaa.

Ohessa henkilökohtaiset esitykseni siitä, mistä lähdetään liikkeelle.

- Hiilinielut ylös metsittämällä Suomessa ja ulkomailla. Suomalaista metsäosaamista maailmalle pikapikaa.

- Biotalousinvestoinnit, johon sisältyy kiertotalous, kuntoon.

- Tutkimus-, innovaatio- ja kehitysrahoituksen kohdentaminen tuotekehitykseen. Viennin edistäminen erityisesti päästöjä hillitseville tuotteille.

- Päästötöntä energiantuotantoa lisää. Ydinvoimaa ja tuulivoimaa, käytetään kaikki mahdollinen vesivoimakapasiteetti.

- Energiatehokkuuden lisääminen kotitalouksissa. Energian varastointikapasiteetin ja jouston lisääminen merkittävästi.

- Teollisuuden energiatukien painopisteen siirto vähäpäästöisiin energiamuotoihin.

- Autokannan uusiminen siirtämällä painopistettä auton ostoverosta päästöihin.

- Tehdään vahvaa talouspolitiikkaa, nostetaan työllisyysastetta ja vauhditetaan investointeja ilmastonmuutosta hidastavilla aloilla. Näin edellytykset tehdä kokoamme suurempi jälki on mahdollista.

Olen luottavaisin mielin: tämän hallituskauden alussa työllisyystilanne näytti katastrofaaliselta eikä kukaan odottanut, että työllisyystavoitteisiin päästään. Lopulta tulokset ylittivät kaikki odotukset. Uskon vilpittömästi, että sama on mahdollista saavuttaa ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä, vaikka kuka sanoisi toista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syynä on liika väestönkasvu.
Yksi lapsi vähemmän säästää 58.6 tonnia laskennallisia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
Seuraavaksi tulee eläminen ilman autoa 2.4 tonnia.
http://steriloimislaki.blogspot.com/p/lapsen-vaiku...

Käyttäjän EelisLoikkanen kuva
Eelis Loikkanen

Suomen syntyvyys on laskussa. Huoltosuhde heikkenee, jolloin meillä on enemmän ihmisiä, joista pitää huolta tulevaisuudessa. Viimeinen asia, mitä suomalaiseen yhteiskuntaan tarvitaan, on syntyvyyden heikentäminen.

Globaalisti väestön räjähdysmäinen kasvu on toki ongelmallisempi. Tyttöjen ja naisten tasa-arvoisten edellytysten lisääminen sekä koulutus ja sivistys tutkitusti normalisoivat väestörakennetta. Näitä Suomen pitää olla aktiivisesti edistämässä kehitysyhteistyössä ja ulkopolitiikassa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Länsimaiden ihmiset aiheuttavat suuret hiilidioksidipäästöt.
Suomeen saadaan työperäistä maahanmuuttoa korvaamaan syntyvyyden laskua.
Steriloimisoikeuden laajentaminen on ennenkaikkea itsemääräämisoikeuden lisäämistä.

"hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja pyytää Kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmää toimimaan siten, että sterilisaation saa halutessaan jo 25-vuotiaana, ja laista poistetaan vaatimus puolison kuulemisesta sekä synnytysten että lasten lukumäärästä.
Puoluehallitus:
Puoluehallitus yhtyy aloitteessa lausuttuihin perusteluihin. Jokaisella tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään – kyse on perustavanlaatuisesta itsemääräämisoikeudesta. Sterilisaation yleinen ikäraja, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa. Ikä on korkea verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan, joissa ikäraja on 25 vuotta."
Kokoomus PUOLUEKOKOUSALOITTEET 2018 Aloitteet, puoluehallituksen vastaukset sekä puoluekokouksen päätökset

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
Ongelmat on ratkottava siellä, missä ne esiintyvät. Olipa kyse sitten päästöistä tai syntyvyydestä. Itse asiassa niitä ei edes pystytä ratkomaan muualla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloiden rakentaminen tuhoaa niin suuren metsä alueen ja raaka-aineita/MW ettei tuulivoiman varaan voi laskea yhtään mitään. Tuulivoima vouhotus on pelkkää valtion tukirahojen tuhlausta, hyvä bisnes niille jotka syöttötariffin läpi menon rahoittivat ja olivat ensimmäisenä jonossa sitä hyödyntämässä.
"Nerokas tariffi" oli Pekkarisen näyte poliittisesta oma etu työpanoksesta veronmaksajien kustannuksella.

Käyttäjän EelisLoikkanen kuva
Eelis Loikkanen

Itse näen, että ydinvoiman voimakas lisääminen on ensisijaista, valmistelu pitää aloittaa välittömästi seuraavalla kaudella, koska siinä saattaa kestää. Ydinvoimahankkeisiin liittyy aina turvallisuuspoliittisia aspekteja.

Energian kysyntäjousto sekä esimerkiksi kiinteistöjen energiatehokkuus jää myös keskustelussa usein taka-alalle. Tuotanto on yksi aspekti, mutta tehokas energiankäyttö toinen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Suuntaviivat ovat kyllä oikein hyviä. Tästä kun laskeudutaan käytännön toimenpiteiden tasolle, päästään siihen otsikon lupaamaan konkretiaan.

Risto Salonen

Miten työllisyysastetta nostetaan. Juhana Vartiainen, kokkareiden paras (?) asintuntija sanoo, että ei pystytä työllisyysastetta nostamaan, koska rakenteellinen työttömyys tulee vastaan.
Muuten lista olisi voinut olla vaikkapa Mauno Koiviston hallituskaudelta 1978-81.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sitten kun kaikilla on "0" päästöinen auto niin miten meinaatte niitä ruveta verottamaan jotta se autoilijoilta kerätty ~8 MILJARDIN vuotuinen potti kilahtaa valtion kassaan samalla tavalla kuin nykyään.
Yksi kokoomuslainen "itkee" että lumen lykkääminen itämereen saastuttaa ja toinen haluaa että lunta tulisi vielä enemmän. Ota nyt teistäkin selvää.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aika moni auto on sellaisenaan nollapäästöinen, jos vertailukohtana käytetään sitä, että sama matka tehtäisiin kävelemällä (keskimäärin 1.8 henkilöä). Kävely kuluttaa henkilöä kohden ruokaa noin 45 kcal/km, eli 81 kcal/km autoa kohden. Tuosta ylimääräisestä ruoantuotannosta, ja toisaalta lisääntyneestä hengityksestä syntyy enemmän hiilidioksidia kuin autosta - ellei sitten ruokaa valikoida siten, että sen tuotannon päästöt ovat mahdollisimman pienet.

Kilometriä kohden 1.8 autoilijan olisi kävelyä varten syötävä vajaat 100 grammaa broileri-tomaatti-riisi- evästä, mistä syntyy päästöjä n 400g pelkän ruoantuotannon osalta (n 4 kg co2/kg). Ihmisen omien hengityksen tms päästöjen lisääntymistä en osaa arvioida. Hiilidioksidin tuotanto lisääntyy ehkä 0.5 litraa/min kävelyn vuoksi. Silloin lisäpäästöjä tulisi 1.8 x 5 litraa/km, eli noin 18 g/km. Nuo tietysti syntyvät, oli ravinto mitä tahansa.

Liharuokapainotteisten eväiden päästöt ovat tuota suuremmat ja kasvisruokapainotteisten pienemmät.

Ehkä suunnitelmana on alkaa verottaa jalankulkijoita, vanhan kunnon kenkäveron tyyliin. Veropohjakin laajenisi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Jokainen tietää, että ilmaston lämpeneminen on hillittävä 1,5 asteen maksimiin niin nopeasti ja tehokkaasti kuin vain yhteiskuntana pystymme."

Samaa logiikkaa käyttäen, meidän täytyy hillitä valtamerien aallonkorkeuden 3,5 metriin niin nopeasti ja tehokkaasti kuin vain pystymme.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

" Jokainen tietää, että ilmaston lämpeneminen on hillittävä 1,5 asteen maksimiin niin nopeasti...".
Minä en tiedä. Epäilen edelleen, että auringolla saattaa olla jotain tekemistä maapallon lämpötilan ja sen muutosten kanssa.

Toimituksen poiminnat