Eelis Loikkanen Tulevaisuuden edustaja.

Hävittäjähankinnat ei ole ilmastokysymys

  • Hävittäjähankinnat ei ole ilmastokysymys

Näin kummallisen keskustelunavauksen Twitterissä: kansanedustajaehdokas väitti, että hävittäjähankinnat olisivat virhe ja ilmastokysymys. Hävittäjiin käytettävät rahat tulisi käyttää rauhantyöhön ja diplomatiaan.

Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten ilmastoajattelu voidaan viedä äärimmilleen ja kuinka haluta järjenvastaisia asioita. Hävittäjähankinnat ovat keskeinen osa Suomen puolustuksen vahvistamista. Suomen vastuulla ei ole lopettaa omaa olemassaoloaan sen varjolla, että muutama hävittäjä aiheuttaa päästöjä ilmakehään. Meillä on tehokkaampiakin keinoja vaikuttaa ilmastonmuutokseen ilman, että turvallisuutemme heikkenee.

Tämän vuoksi olen kokoomuslainen: haluan tehdä vaikuttavaa ilmastopolitiikkaa järkevästi, vaarantamatta Suomen ja suomalaisten turvallisuutta tai talouden kehitystä.

Hävittäjähankinnat on tehtävä, jotta kykymme puolustautua on turvattu. Kustannukset ovat huomattavia koko kaluston uusimiseen: hankintakustannukset ovat useita miljardeja, elinkaarikustannus kymmeniä miljardeja euroja. Sen vuoksi on käytävä tarkka keskustelu ja kuunneltava selvityksiä siitä, mikä on optimaalinen ratkaisu hankintojen suhteen.

Tämä päätös tulee kuitenkin tehdä ilmiselvästi turvallisuuden ja maanpuolustuksen näkökulmasta, resurssien puitteissa. Sen pitäisi olla päivänselvää, että tätä päätöstä ei tulisi tehdä ilmaston näkökulmasta, vaikka hävittäjät tuottavatkin päästöjä.

Ilmastonmuutos ratkaistaan mm. kehittämällä päästökauppaa, mahdollistamalla investoinnit bio- ja kiertotalouteen sekä TKI-panostuksilla ilmastonmuutoksen hidastamisen tuotteistamiseen maailmalle. Ei murentamalla puolustusvoimiemme kykyä turvautua sodan uhkaa vastaan.

Maailman paras maa ei pysty kantamaan korteaan kekoon ilmastotalkoissa tai muissakaan asioissa, jos emme pysty takaamaan omaa turvallisuuttamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>..... Hävittäjähankinnat ovat keskeinen osa Suomen puolustuksen vahvistamista. ....

ooo

Kyllä, mutta vain siinä tapauksessa että tiedämme millä aseistuksella vihollinen hyökää.

Käyttäjän EelisLoikkanen kuva
Eelis Loikkanen

Sotilaallisen voimankäytön ennaltaehkäisy on olennaista. Hävittäjien hankinnassa tulee kuunnella turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita. Niitä, joilla on paras käsitys siitä, mikä on ulkoisen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu.

Ilmastopolitiikka ei ole tekijänä tässä päätöksenteossa, vaikka muuten on olennaista tarkastella ilmastovaikutuksia läpileikkaavasti eri hallinnonaloilla.

Jyrki Paldán

Voihan hävittäjähankintaa pitää ilmastokysymyksenä.

Suomessa on maailman tiukimpia ympäristölainsäädäntöjä, vihreät hyvin edustettuina politiikassa, kansa ympäristötietoista, vihreä tutkimus maailman mittapuulla kehittynyttä, panostus uusiutuviin ja vihreisiin energianlähteisiin suurta jne. Venäjällä kaikki noista on täysin retuperällä.

Ilman hävittäjiä Suomi lakkaisi äkkiä olemasta, ja alueesta tulisi osa Venäjää. Se olisi ilmaston kannalta huonoin asia mitä tällä maapläntillä voi tapahtua. Hävittäjien ostainen siis todellakin on ekoteko, ainakin niin kauon kun Venäjä on valtaushaluinen ja -kykyinen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Miten lentävät hävittäjät liittyvät ilmastoon? Mielestäni eivät mitenkään, kuten eivät muutkaan lentolaitteet tai maassa liikkuvatkaan vempeleet. Mielipideilmastoon kylläkin.

Toimituksen poiminnat