Eelis Loikkanen Tulevaisuuden edustaja.

Ilmastopolitiikassa ei tarvitse olla joko-tai-ratkaisuja

  • Ilmastopolitiikassa ei tarvitse olla joko-tai-ratkaisuja

Bella Forsgrénin ja Joonas Köntän keskustelua ilmastopolitiikasta (Keskisuomalaisessa marraskuussa) seuranneena vaikuttaa huvittavalta, että nuoret ihmiset peräänkuuluttavat paria viikkoa aiemmin saman lehden palstalla rakentavaa keskustelua, mutta myöhemmin kritisoivat kilpaa toistensa mielipidekirjoituksia ja mennyttä politiikkaa.

Tosiasia on se, että kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa tullaan seuraavalla vaalikaudella näkemään, jos meidän sukupolvi on siellä päättämässä. Samaan aikaan on kuitenkin pidettävä huoli hyvinvointiyhteiskuntamme peruskivistä. Työpaikkojen menetys ei tule kyseeseen, sillä tulevaisuudessa työllisyysasteemme pitää olla korkeampi ja huoltosuhteen pienempi, jos haluamme pitää huolta vanhemmistamme ja isovanhemmistamme.

Kuten molemmat totesivat kirjoituksissaan, mahdollista on sekä kasvattaa julkisten kulkuvälineiden osuutta että autokannan päästöttömyyttä. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia poliittisia toimia. Julkisilla kuljetaan siellä, missä palvelut ovat kattavia, muualla vähäpäästöisellä energialla toimivilla autoilla.

Biotalous kehittyy jatkuvasti ja edistää kasvavaa toimialaa globaalisti. Kiertotaloudesta ja muovittomuudesta saadut hyödyt ovat nettohyödyltään vaikuttavia ilmaston- ja ympäristönsuojelussa. Kun pidämme huolta metsittämisestä ja turpeenkäytön vähentämisestä polttotarkoituksessa, hiilinielujen on mahdollista kasvaa huolimatta kasvavista biotalouden tarpeista.

Kollegoitani suosittelen myös pohtimaan cleantechin tuomaa merkitystä ja vaikutusta ilmastonmuutokseen jopa globaalilla tasolla. TKI-rahoitusta kohdentamalla yrityksiä, korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia voidaan tukea luomaan uusia teknologisia ratkaisuja, jotka ratkaisevat useamman ongelman: tuotetaan uusia tuotteita saastuttaviin maihin, mikä tuo Suomelle työpaikkoja, verotuloja sekä ratkaisee globaalisti ilmastonmuutoksen ongelmaa.

Ratkaistaan yhdessä ongelmia, ei vastakkainasetella. Näytetään me esimerkillä, miten tehdään politiikkaa uudella tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jyväskylässä voisi tehdä politiikkaa todellakin uudella tavalla: lopettaa kulttuurihistoriallisten alueiden kuten keskustan Kirkkopuiston ja Seminaarinmäen alueiden tärveleminen ylitiiviillä rakentamisella ja parkkihallien sijoittelulla.

Lisäksi Tourujokilaakson harvinainen luonto- ja kulttuurimaisemakokonaisuus tulee nostaa sille kuuluvaan arvoonsa Kankaan vanhan paperitehtaan idyllinä.

Ei Jyväskylän brändi nouse 600 000 eurolla - kuten siihen on nyt budjetoitu - jos jyväskyläläisiä ei aidosti kuulla näissä edellä esitellyissä kaupunkisuunnitelmissa. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

YLE uutisoi tänään, että "Maailman hiilidioksidipäästöt kääntyivät nousuun ensimmäistä kertaa neljään vuoteen" (https://yle.fi/uutiset/3-10528635)

Artikkelissa kerrotaan mm. että "YK:n ympäristöohjelman (UNEP) mukaan viiime vuoden hiilidioksidipäästöjen lisääntymisen taustalla on talouskasvu."

Ennemmin tai myöhemmin meidän on valittava talouskasvun tai hengissäpysymisen välillä.

Toimituksen poiminnat